top of page

Wat is burgerschapsonderwijs?

Burgerschapsonderwijs is een essentieel onderdeel van het Nederlandse onderwijssysteem, gericht op het bevorderen van actief burgerschap en sociale cohesie. Het richt zich op het aanleren van kennis over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties die nodig zijn voor een prettige en harmonieuze samenleving. 

 

Burgerschapsonderwijs omvat het begrip van democratische waarden, het respecteren van diversiteit, het nemen van verantwoordelijkheid en het actief deelnemen aan de maatschappij. Scholen hebben een wettelijke verplichting om burgerschap te bevorderen, waarbij de kwaliteit van dit onderwijs wordt gecontroleerd door de Inspectie van het Onderwijs.

Wat houdt burgerschapsonderwijs precies in?

Burgerschapsonderwijs is een onderwijsvorm die gericht is op het aanleren van kennis, vaardigheden en houdingen die nodig zijn om als actief en betrokken burger te kunnen functioneren in de samenleving. Het omvat onderwerpen zoals democratie, mensenrechten, maatschappelijke participatie, inclusiviteit, sociale verantwoordelijkheid, duurzaamheid, en intercultureel begrip. 

 

Het doel van burgerschapsonderwijs is om leerlingen voor te bereiden op een actieve deelname aan de maatschappij, waarbij ze leren om respectvol met anderen om te gaan, kritisch te denken, verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en voor anderen, en bij te dragen aan een rechtvaardige en duurzame samenleving.

De vier basisvaardigheden

vormen-23.png

1.

Democratische Rechtsstaat:

Leerlingen verwerven kennis over de principes van de democratische rechtsstaat, inclusief grondwettelijke rechten en democratische waarden zoals vrijheid, gelijkheid en verantwoordelijkheid. Ze leren hoe verschillende belangen worden vertegenwoordigd, hoe ze invloed kunnen uitoefenen en hoe besluitvorming plaatsvindt, en begrijpen de waarde van de democratische rechtsstaat.

Hoe voldoet Planeet in Actie aan de richtlijnen voor burgerschapsonderwijs?

Burgerschapsonderwijs vormt een essentieel onderdeel van Planeet in Actie, waarbij leerlingen worden aangemoedigd om als verantwoordelijke burgers te handelen en in harmonie te leven met hun omgeving.

 

In onze factsheet zijn de SLO kerndoelen die verbonden zijn aan burgerschapsonderwijs duidelijk gemarkeerd. Ze spelen een centrale rol in ons lesprogramma en zijn als een rode draad verweven door de diverse lesactiviteiten.

 

Van de vier basisvaardigheden van burgerschapsonderwijs worden er drie behandeld in ons lespakket:

 

Democratische rechtsstaat: 

Leerlingen worden aangemoedigd om op verschillende momenten binnen het lespakket hun eigen route te kiezen, binnen het kader van de Planeet Missies en later bij het ontwikkelen van ondernemersplannen. Deze keuzes worden op democratische wijze gemaakt, waarbij ze leren samen beslissingen te nemen en tot consensus te komen.

 

Leven in een diverse samenleving: 

Tijdens de ondernemerslessen verkennen leerlingen het concept van inclusie en maken ze kennis met een ondernemer met een beperking. Ze voeren een klassengesprek waarin ze hun gedachten uiten en discussiëren over inclusie en gelijke behandeling.

 

Sociale en maatschappelijke competenties: 

Leerlingen blijven voortdurend in gesprek met elkaar en de docent over hoe ze hun project vormgeven en presenteren aan de buitenwereld. Ze leren actief deel te nemen aan discussies, te luisteren, vragen te stellen en weloverwogen beslissingen te nemen.

 

Factsheets kerndoelen

"Sociaal ondernemerschap is de kunst van het verbeteren van de wereld en het creëren van kansen voor anderen."

CONTACT

Heb jij nog vragen voor je aan de slag gaat met Planeet in Actie? Of wil je de mogelijkheden met ons doornemen? Neem dan contact met ons op.

info@planeetinactie.nl
+31 6 20077754

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op!

bottom of page